Beta // Delta

Beta // Delta

Szabad-e hinni a szabad akaratban?

2021. április 11. - Dr. Bégányi Dániel

Ma a sorsszerűségen jár az eszem. Az összehasonlítás korát éljük: ismerősök szélesebb körnék látjuk az életét - és nagyobb részletességgel - képernyőre kiterítve, mint ahogy ez régebben lehetséges volt, amíg csak a kerítésen kellett bekukulcskálva, vagy a pletykán keresztül lehetett informálódni. Nehéz nem odatenni fejben mellé a sajátunkat, és ide beilleszthető sok minden: utazási helyszín, karrier, autó, ház, férj / feleség, gyerekek száma, stb.

Az igazság az, hogy mindig lehetne jobb. A kérdés pedig az, lehetne-e máshogy.

A filozófiában (vagy annak pici, és alapvetően hozzám hasonló laikus érdeklődők számára elérhető szórakoztató célú szeletében) az utóbbi években terítéken van a szabad akarat kérdése. Megkockáztatva, hogy jelentősen túlegyszerűsítem a kérdést, a legtöbb ember fejében talán arra csapódik le, hogy "ha visszaforgatnánk az időt, mint egy magnószalagot, egy adott pillanathoz, és megnyomnánk ott újra a play gombot, dönthettem volna másképp is?". Vagy tágabban véve a kérdést, történhetett volna bármi másképp?

A választ tekintetében megoszlanak a vélemények, ez biztos. Én magam azt gondolom, nem fér bele az univerzumról ismert jelenlegi tudásunkba annak az (amúgy is meglehetősen elméleti) lehetősége, hogy a válasz "igen" legyen.

De ugyanilyen érdekes ennek a pszichés implikációja, és itt kanyarodok vissza a sors kérdéséhez. Ahhoz, hogy ami történt, az azért történt úgy, mert meg volt írva, így kellett történnie, azért értek minket bizonyos traumák vagy kihívások, hogy tanuljunk vele valamit, értve itt a tanulást akár egyfajta önmagában is vallott életcélként, vagy kozmikus, vélt múlt- és jövőbeli életeken túlmutató feladatként.

A kígyó ott harap a farkába, hogy egy olyan univerzum, egy olyan élet, amiben a dolgok valamilyen külső értelemmel - okkal - céllal történtek, nem különböztethető meg egy olyan univerzumtól és élettől, amiben "csak úgy" megtörténtek. Az értelem, ok, cél tulajdonítása viszont paradox módon hozzá tudja az embert segíteni ahhoz, hogy nem tehetetlen passzivitással, de egészséges elfogadással forduljon azokhoz a dolgokhoz, amik megtörténtek, a múltban vannak. Pozitív esetmények, negatívak események. Ez az új hozzáállás pedig a jelenben hat rám, és a jövőt rajtam keresztül alakítja, más döntések hozatalára ad lehetőséget.

Mondhatjuk azt is, hogy a sorsszerűség egy sok hasznos illúzió közül, amikkel együttélhetünk.

8220604103_d37dd56539_b.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://betadelta.blog.hu/api/trackback/id/tr8016497700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sovesz tomesz 2021.04.15. 14:16:05

...nem tudom a választ.

Csupán az itteni bejegyzések inspirálta filmes analógiára "vetitve' elképzelhetőnek tartom, h van szabad akarat és mégsincs.
Az élet egy film, kész van, állóképek sorozata, de be van füzve, vetitik, nézzük-éljük, ahol tart, az a jelen és a szabad akarat annyiból áll, h a történetfüzérben eldönthetem miként reagálok az eseményekre, jól, rosszul, közömbösen, vagy cipeljük ill. lerakjuk a múlt terheit, féljük-e a jövőt - vagy nem -, amit kifürkészni nem tudunk, de eljön.
Az egyensúly fontos, de ha úgy tetszik egy hasonszőrü világban, mint a mienk a kibillentség természetes, de nem mindegy, hogy tonnányi, vagy grammnyi sulyokkal küzd a mérleg két oldala, ám a mérlegre mi magunk pakolunk, nem kényszerit senki késsel a hátunkban, h mennyit...

Ha nem vagyok benne a filmben, nehezebb kibillenni, de ahhoz h ki tudjak szállni, meg kell haladnom az eddigi gondolkodásomat?

Pl. a karma az eleve elrendelés és a szabad akarat lenne egyben, nem ellentmondásos ez? Hány sikú gondolkodással bomlana ki ez egyértelmüen? Nem siklott ki vhol a gondolatmenet?

egyre több kérdés...

...nem tudom a válaszokat.
süti beállítások módosítása